Wat heeft jouw talent nodig?

Wat is talent?

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over en gewerkt aan talent ontwikkeling. Maar wat is dat eigenlijk?

Volgens het woordenboek is talent, een natuurlijk vermogen iets goed te kunnen. Een gave, begaafdheid, aanleg, zoals goed kunnen schaatsen, zingen, musiceren, acteren,  tekenen, beeldhouwen, schrijven, cijferen en ga zo maar door. Het zit in de genen en is je gegeven door moeder natuur. Je kunt er niks aan doen.

Maar is dat wel zo? Wat heeft een talent nou nodig om tot volledige bloei te komen?
Waarom heeft de één wel succes met dat talent en de ander niet of minder?
Wat zijn de eigenschappen en de condities, die je nodig hebt om je talent optimaal te ontwikkelen. Niet iedereen die goed kan zingen wordt een goede zanger, om maar even bij dat talent te blijven.

 

Nurture, nature of allebei?

Werd je geboren in een muzikale familie en had je de mogelijkheden tot muziekles? Waren er goede voorwaarden waaronder je met jouw talent aan de slag kon? Werd er veel gezongen op school? Vond je een goede docent? Heb je nu de mogelijkheid om goed te studeren?

Bepaalde eigenschappen die bij jouw specifieke talent als zanger horen, geven soms al, meer of minder bewust richting aan jouw ontwikkeling.

Ben je een uitgesproken solist of floreer je meer in een ensemble of een koor?
Ben je een typisch opera mens of meer een ingetogen oratorium zanger, of allebei?

Ben je een cultureel ondernemer of gedij je beter in een vaste baan? Maar zijn die er nog wel?

 

Weet jij welke eigenschappen je talent sturen? Of dobber je maar een beetje rond?

Wat ik hier vooral graag met je wil delen is, dat het veel inzicht geeft als je eens kijkt naar welke eigenschappen en voorwaarden jouw talent nou nodig heeft. Hoe koester je jouw talent zodanig, dat het groeit en bloeit, zodat je er van kunt leven als professionele zanger/musicus.

Want zelfs eigenschappen die niet zo direct met je gave te maken hebben als bovengenoemde zijn wel bepalend voor je carrière.

Heb je bijvoorbeeld genoeg discipline en focus? Is muziek echt je grootste passie? Kun je doorzetten en er offers voor brengen, als het even moeilijk wordt? ( Passie betekent naast hartstocht ook lijden, denk aan ‘Passion’)
En kun je goed feedback ontvangen en toch bij jezelf blijven? Ben je stressbestendig genoeg voor het bestaan van een veelgevraagde zanger? Heb je genoeg drive voor je passie?
Kun je goed netwerken en jezelf onder de aandacht brengen?
Zie je kansen of belemmeringen? En zo zijn er nog wel meer eigenschappen, die invloed hebben op het tot bloei komen van je talent en het ontwikkelen van een bloeiende muzikale onderneming.

 

Wat gaat je goed af en wat wil je ontwikkelen?

Ga eens na wat jou nou makkelijk afgaat, maar ook wat voor jou juist goed zou zijn om te ontwikkelen naast de ontwikkeling van je begaafdheid. Naast bijvoorbeeld het trainen van je stem en muzikaliteit.

Hier kun je namelijk wat aan doen. Je kunt er voor zorgen dat jouw talent tot volle wasdom komt. Je gave wordt zo een bijzondere gift aan de wereld, die daar vervolgens graag wat voor over heeft.

 

Ik ben heel benieuwd wat jouw talent nodig heeft!

Wil je bijvoorbeeld meer leren over hoe je jouw product, en dat ben je dus zelf als zanger, in de markt zet, dan maak ik je graag attent op de op de e training Van musicus naar succesvol muzikaal ondernemer, waarin je aan de slag gaan met tools voor marketing en p.r. doelen stellen, plannen en mindset. Na deze uitgebreide training weet je precies wat je nodig hebt voor een succesvolle muzikale onderneming en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Kijk maar snel, je kunt je hier direct aanmelden.

Ik hoor en zie je graag!

Muzikale groet, Marjolein.