Zeven tips voor een goede lichaamshouding in zingen en spreken.

Bij de kladden.

Je stem pakt je helemaal bij de kladden, zeg ik altijd en wat ik daarmee bedoel is, dat je stem veel meer is dan je stembanden alleen.

Je stem dat ben jij! Jij bent je instrument bij spreken en zingen. Je stembanden worden ondersteund door je adem, een goede houding en een makkelijke heldere articulatie.

Vergelijk het maar met een instrument. De cello bijvoorbeeld heeft een klankkast, een strijkstok en snaren. Wij hebben ons lichaam, de klankkast, onze adem de strijkstok en onze stembanden de snaren.

Maar het begint bij ons lichaam!

En wat is nou een goede houding. Een goede houding faciliteert je adem en de adem je stembanden. Je klankkast bepaalt ook jouw unieke geluid, want iedereen is anders gebouwd. En hoe beter je houding hoe makkelijker je klankkast gaat resoneren en klinken. Je resoneert van je hoofdholtes, borstholte tot in je tenen. En dat geeft die fantastische energie! Daarom is zingen zo gezond en geeft een goede houding zo veel meer uitstraling!

Zeven tips voor goede lichaamshouding:

 1. Zet je voeten stevig op de grond, iets uit elkaar op schouder breedte. Voel alsof het zuignappen zijn. Of denk vanuit de holte van je voet wortels de grond in, die steeds dikker worden.
 2. Strek je benen en voel een opwaartse kracht. Let op dat je je knieën niet over strekt.
 3. Denk je staartbeentje lang en trek het tussen je benen. Alsof je een staart tussen de benen hebt. Je bekken kantelt dan iets naar voren.
 4. Hef je borstbeen.
 5. Laat je schouders laag naar beneden hangen, alsof je aan iedere arm een zware tas draagt.
 6. Maak je nek lang en je hals kort.
 7. En blijf altijd het gevoel hebben dat er beweging is in je lijf. Verstar niet, maar voel de energie stromen en stromen en stromen.

Klaar om te gaan klinken?

Hoe vergaat het je zo? Hoe voelt het in deze houding? Ik lees heel graag je reactie onder dit artikel.

Wil je meer weten, leren, ervaren?

Moet je veel spreken en presenteren, dan raad ik je de Masterclass STEM aan, waarin ik ook dieper in zal gaan op andere presentatie technieken.

Voor zangles kijk je hier.

Het lijkt me geweldig je te ontmoeten!

Klankvolle groet, Marjolein

marjolein-koetsier.nl Wat de meeste presentatie trainingen je niet leren. - marjolein-koetsier.nl - 12 oktober, 2016

[…] Lees hier zeven tips voor een goede lichaamshouding. Ze zullen jou alvast helpen je stem beter te gaan gebruiken in je presentaties. Bovendien krijgt je uitstraling een geweldige boost. […]

Peter - 14 oktober, 2016

Hallo Marjolein,
Goeie tips, dankjewel! Ik ga binnenkort de bas-aria ‘The people that walked in darkness have seen a great light’ uit de Messiah uitvoeren, en zal ze zeker toepassen!
Aan nummer vier zou ik willen toevoegen: trek een denkbeeldige lijn van je neuspunt via je borstbeen naar je tenen. Die lijn moet voor je gevoel kaarsrecht zijn en verticaal staan.
Nummer zes snap ik niet helemaal, maar misschien bedoel je daar juist wat ik net zei over nummer vier. Kun je daar iets meer over zeggen?
Muzikale groeten van Peter

  Marjolein Koetsier - 16 oktober, 2016

  Dank je wel Peter voor je reactie en zinnige vraag. Ik bedoel bij punt 6, dat je ervoor moet zorgen dat je je hoofd niet te veel in de nek gooit, waardoor die zich verkort, wat veel spanning kan opleveren in het keelgebied. Hoewel ik moet opmerken dat het in, bijvoorbeeld de musicalstijl weer wel wordt geleerd om een hoge toon te zingen op de speciale ‘musical belt’ manier, maar dan is er ook sprake van een iets andere ademtechniek. Over het algemeen zou ik als basis houding dat niet aanraden in spreken en zingen. En idd is jouw tip om een denkbeeldige lijn te trekken van je neuspunt via je borstbeen naar je tenen, een heel goede aanvulling en precies wat ik bedoel in punt 6! Nogmaals dank! En veel succes met het uitvoeren van de mooie bas-aria!

marjolein-koetsier.nl ademtips voor een betere presentatie. - 1 mei, 2017

[…] de goede lichaamshouding ( lees hierover meer onder deze link ) adem je een poosje hoorbaar in en uit door een open keel, dat wil zeggen met losse kaken. Vul je […]

marjolein-koetsier.nl Vijf tips voor een sprankelende uitstraling d.m.v. je stem - 19 mei, 2017

[…] aandacht aan je lichaamshouding. Zit of sta rechtop, maak je groot en pak de ruimte om je heen. Dit laat zien dat je er zin in hebt […]

marjolein-koetsier.nl 3 tips die er voor zorgen dat jij niet afgaat als een gieter tijdens presentatie - 18 januari, 2018

[…] al anders, wanneer je je een winnaar voelt. Lees hier nog maar eens hoe dat ook alweer ging. Werk bewust aan je houding. Lees hier nog maar eens hoe dat ook alweer […]

marjolein-koetsier.nl 3 tips voor meer expressie in je zang - marjolein-koetsier.nl - 10 juli, 2018

[…] gaat er wel het een en ander aan vooraf aan oefening. Vocaal technisch en […]

Comments are closed